MuseoMaarten Brinkman

Maarten Brinkman

Over Maarten Brinkman

Maarten Brinkman over Maarten Brinkman:

“Toen ik een jongetje van acht was, hadden we een donker houten buitenhuisje in de buurt van Blaricum, dat er uitzag als een klein Zwitsers chalet. Het huisje stond op een oud landgoed op zandgrond, waar de dikke oude bomen, bossages van krentenhout en statige beukenlanen elkaar afwisselde. Bijna elk weekend gingen we daar met onze familie naartoe en speelden en ontdekten we. Voor het huisje lag een rafelig grasveldje, ingesloten tussen paars bloeiende rododendrons. Door het gras schemerde het zand.

Op een dag – spelende met het zand – ontdekte ik dat elk zandkorreltje een andere vorm en kleur had. Ik heb de zandkorreltjes op kleur gelegd en plotseling had ik daarmee een verzameling. Voor mij was dat een magisch moment, want hoe kan iets waardeloos en zo klein toch zo belangrijk worden? Niemand had mij verteld dat zand zo mooi was en dat je dat net als postzegels en sigarenbandjes kon verzamelen!

Mijn kunst gaat over het bevragen van de wijze waarop wij onze wereld tegemoet treden. Waarom kennen we aan sommige dingen waarde toe en aan andere niet?

Als ik van een steen een mooi beeld maak, dan is het voor iedereen duidelijk: het is kunst en is kostbaar. Maar als ik een gewone steen afdruk en daarmee een kunstwerk maak, verandert dan daarmee ook het karakter en de waarde van de steen? Waar ligt het omslagpunt en hoeveel ingrepen moet ik doen?

Dat moment waarop de steen transformeert, is voor mij het punt waarop een andere, magische wereld zich openbaart, het moment waarop het wonder geschiedt. En dat is waar ik in mijn werk op zoek naar ben!”


Werken